به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، سیامک سرلک با اعلام این خبر افزود: انجام هر پروژه عمرانی در منطقه زاگرس مرکزی که از منظر مطالعات باستانشناسی بویژه باستانشناسی پیش از تاریخ یکی از مهمترین حوزههای فرهنگی کشور است بدون تردید فصل مشترک زیادی با مواریث فرهنگی خواهد داشت.
سرلک، مدیر پروژه مطالعات باستانشناسی طرح گرمسیری با بیان اینکه مجری طرح گرمسیری شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران است، تصریح کرد: این طرح در 2 استان کرمانشاه و ایلام محدوده سراسری نوار مرزی را در برمیگیرد.
او گفت: در پروژههای عمرانی موسوم به پژوهشهای نجاتبخشی دو فاز عملیات میدانی داریم که فاز اول آن بررسی و شناسایی است که نتایجاش به فاز دوم، شامل کاوشهای باستانشناسی منجر میشود.
وی با اشاره به وسعت محدوده اجرای این طرح افزود: میتوان ادعا کرد طرح گرمسیری یکی از بزرگترین پروژههای بررسیهای باستانشناسی است که تا به حال پژوهشکده باستانشناسی آن را مدیریت کرده است.
سرلک افزود: در فاز اول مطالعات باستانشناسی پروژه گرمسیری فعلا 8 تیم به منطقه مورد بررسی اعزام شدهاند که سعی کردهایم افرادی را انتحاب کنیم که از 2 شاخصه تخصص و بومی بودن برخوردار باشند و تا حدودی نیز موفق بودهایم.
سرلک با بیان اینکه طرح گرمسیری علاوه بر شبکههای انتقال آب شامل ساخت سد نیز میشود، گفت: این طرح از لحاظ منطقهای شهرهای سرپل ذهاب، گیلان غرب، قصر شیرین، ثلاث باباجانی، دهلران، مهران، شیروان چرداول را در بر میگیرد.
این باستانشناس تصریح کرد: جامعه باستانشناسی میداند که منطقه زاگرس مرکزی به خصوص از منظر مطالعات باستانشناسی پیش از تاریخ یکی از مهمترین حوزههای فرهنگی کشور محسوب میشود و به همین دلیل ما حساسیت زیادی را در این زمینه داریم و هر پروژه عمرانی که در این منطقه انجام میشود بدون تردید فصل مشترک زیادی با مواریث فرهنگی پیدا خواهد کرد.
وی مناطقی که برای ساخت شبکه های آبرسانی طرح گرمسیری مد نظر قرار گرفته است را شامل بخشهای منتهی به کوهپایههای شرقی زاگرس و یکسری دشتهای میان کوهی که از مراکز فرهنگی بسیار مهم و غنی حوزه فرهنگی زاگرس میانی به شمار میرود اعلام کرد.
او با اشاره به تخصص تیمهای اعزامی نسبت به موضوع و موقعیت منطقه مورد بررسی اظهار داشت: قرار است این تیمها به شکل کاملا پیمایشی محدوده را مورد بررسی قرار داده و در عین حال از نتایج بررسیهای گذشته که بصورت سازماندهی شده و یا پراکنده در این منطقه انجام شده است استفاده کنند.
سرلک در توضیح مشکلات پیش رو برای اجرای این پروژه بزرگ گفت: از آنجایی که این پروژه در نوار مرزی قرار گرفته و 8 سال جنگ را در آن شاهد بودهایم نقاطی در آن وجود دارد که مناطق پر خطر و میادین مین محسوب میشوند، از این رو قرار است برای رعایت مسائل امنیتی تیمهای متخصص همراه باستانشناسان به منطقه اعزام شوند.
او پروژه گرمسیری را طرح بزرگی دانست که در یک نقطه بسیار حساس در حال انجام است و اظهار امیدواری کرد سازمان میراث فرهنگی در این راستا بتواند به رسالت و وظایفی که بر عهده دارد عمل کند.
سرلک با بیان اینکه در انتظار نتایج بررسیهای فاز اول هستیم تأکید کرد: پس از اعلام نتایج توسط باستانشناسان میتوانیم آنها را به مسئولان و مجریان طرح ابلاغ کرده و تصمیمگیری کنیم.
گفتنی است، فاز نخست مطالعات باستانشناسی طرح گرمسیری در (دشتهای مهران و زرین آباد و محدوده آبگیر سد چنگوله)، (شبکههای شماره 4 - 10 در غرب استان کرمانشاه)، (سد کنجان چم و مسیر خط لوله شهرستان مهران)، (منطقه قصر شیرین)، (طرح و شبکه آبرسانی، قطعه 22 بخش مرکزی دهلران)، (حوضه آبگیری سد امام حسن و بند حلوان حد فاصل شهرستانهای قصر شیرین، گیلان غرب و سرپل ذهاب) و (شبکه زهکشی 23 شهرستان دهلران) با مجوز ریاست پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در حال انجام است.
نظر شما